leefveranda gebouwd door verandaland

Heb ik een bouwvergunning nodig voor mijn veranda?

Heerlijk als je denkt dat je in huis meer ruimte kunt creëren zonder hiervoor te hoeven verhuizen. Een veranda biedt hiervoor de oplossing. Maak meer ruimte vrij om je woonruimte of keuken uit te bouwen. Maar ook voor het bouwen van een aparte kantoorruimte is een leefveranda de ideale oplossing. Er is echter wel een belangrijk punt waar je rekening mee dien te houden, de bouwvergunning veranda. Niet in alle gevallen maar in sommige gevallen is het wel van belang dat er gebouwd wordt met een bouwvergunning.

Wanneer heb ik een bouwvergunning voor mijn veranda nodig?

Allereerst moeten we aangeven dat dit per gemeente verschilt wat de exacte regels en condities zijn. De eerste stap is dus altijd contact op te nemen met de gemeente waarin je woont. Dit valt dan ook onder je meldingsplicht. In sommige gevallen kan het alleen blijven bij een meldingsplicht. Er is geen bijvoorbeeld geen bouwvergunning nodig wanneer:

  • Als de leefveranda niet hoger is wordt dan 4 meter.
  • De totale grootte van de veranda niet boven de 40 vierkante meter uitkomt. 
  • De functie van de woning op zich niet wijzigt.
  • Als de veranda tegen een aanpalend pand wordt gebouwd zonder wijzigingen aan te brengen aan de scheidingsmuur. Mocht er geen aanpalend pand zijn, moet de aanbouw op minstens 3 meter afstand van de perceelgrens liggen.

Voldoet jouw geplande veranda niet aan deze bovenstaande eisen dan is de kans groot dat je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt.

Meldingsplicht: Hoe meld ik mijn plannen?

In alle gevallen dien je je plannen kenbaar te maken bij de gemeente, ook als je binnen bovenstaande voorwaarden valt.

Aanvraag: een meldingsplicht kan je online doen via de website van het omgevingsloket van de betreffende gemeente. In bepaalde gevallen kun je ook een melding doen op papier. Dat gebeurt via een meldingsformulier dat je vervolgens indient bij de gemeente.

Behandeling van de aanvraag: de overheid heeft 30 dagen de tijd om na te gaan of het ingediende dossier inderdaad onder de meldingsplicht valt. Zonder bericht mag je na 30 dagen automatisch starten met de werken.

Als je een stedenbouwkundige vergunning aanvraagt, verloopt het wat complexer en vraagt wat meer aandacht. Ga je met verandaland in zee dan kunnen wij dit proces voor je uit handen nemen.

Aanvraag bouwvergunning veranda

Voldoen je veranda wensen niet aan bovenstaande eisen dan dient er een stedenbouwkundig rapport te komen.

Aanvraag: een aanvraag voor een omgevingsvergunning kan je wederom online doen via de website van het omgevingsloket. Ook deze zal je in sommige gevallen op papier kunnen indienen.

Behandeling van de aanvraag: de overheid gaat binnen de 30 dagen na of je vergunningsaanvraag ontvankelijk en volledig is. Voor sommige aanvragen wordt een openbaar onderzoek gestart om te controleren of bepaalde burgers bezwaren hebben tegen de bouw van je veranda. De aanvraag wordt uiteindelijk beoordeeld rekening houdend met eventuele bezwaren, adviezen, de mogelijke hinder voor de buurt en de voorschriften van het gewestplan, bijzonder plan van aanleg en/of verkaveling, waarna je kunt starten met de bouw.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

OFFERTE AANVRAAG

We zijn met vakantie van 19 juli tot 11 augustus 2024! Wij zullen je aanvragen zo snel mogelijk na onze terugkeer beantwoorden.

Hopelijk tot binnenkort!