veranda gebouwd door verandaland

Een orangerie of veranda laten maken. Wat is het verschil?

Als je op zoek bent naar een uitbreiding van je woning kom je al snel uit om een veranda aan te laten bouwen. Als je nader onderzoek doet kom je ook ineens woorden tegen als ‘oranjerie’ of ‘serre’. Er zijn veel verschillende benamingen voor een veranda / glazen uitbouw : o.a. woon- of leefveranda, tuinkamer en orangerie. Bijna elke streek heeft een andere benaming hiervoor. Wil je dus een oranjerie of veranda laten maken dan is het belangrijk om het verschil te weten zo dat je niet in de verkeerde vorm verdiept.

Oranjerie of Orangerie

Een oranjerie, orangerie is van origine bedoeld als gebouw waar je in de winter de kuipplanten bewaart. Deze staan in de zomer buiten maar overleven de temperaturen van de winter niet buiten. Het woord is afgeleid van ‘oranger’ wat sinaasappelboom in het Frans betekent. Zeker in België worden daarom het woord orangerie en veranda door elkaar gebruikt.

Omdat het voornamelijk tropische planten betrof die de winter niet buiten zouden overleven moest er een plek worden gecreëerd waar ze in de winter alsnog beschut en warm konden staan. Deze orangerie bestond voornamelijk uit glas om elke zonnestraal die in de winter binnenkomt optimaal te benutten zoals hieronder op de afbeelding weergegeven.

orangerie klassiek

Tegenwoordig is de traditionele ‘orangerie’ meer bekend als  serre of als de klassieke veranda. Deze vorm van uitbreiding van je woning wordt nog steeds gemaakt. Veelal omdat de kosten lager blijven dan bij de bouw van een woonveranda. Echter waar het glas ervoor zorgt dat de planten het warm en tropisch hebben geldt dit ook voor mensen. De snel oplopende temperatuur is tegenwoordig dan ook de reden dat er niet meer zo vaak voor een klassieke veranda of oranjerie wordt gekozen maar eerder voor een platdak woonveranda.

Woonveranda of leefveranda

De platdak woonveranda is echt een uitbouw van je woning die naadloos aansluit op je woning. Deze constructie bestaat niet uit glas maar is een verlenging van je woning in dezelfde stijl. De constructie is isolerend en de temperatuur is veel beter controleerbaar dan bij een glazen aanbouw. De woonveranda is in verschillende stijlen verkrijgbaar. Een moderne veranda ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Om het nog wat verwarrender te maken wordt het woord orangerie (zeker in het Franstalige Belgische gedeelte) ook gebruikt om de klassieke woonveranda stijl aan te duiden. We hebben het dan dus niet over een gehele glasconstructie maar een veranda zoals we hierboven laten zien. Gaat het om een ‘orangerie veranda’ dan praten we over een veranda met opstaande koepel en kleinere ruitje in de ramen. Bij verandaland is deze veranda bekend onder de naam ‘klassieke veranda’ en ziet er als volgt uit:

Een oranjerie of veranda laten maken. Wat is dus het verschil?

Praten we over een ouderwetse orangerie dan kennen we deze tegenwoordig onder de naam serre of tuinkamer. Deze had en heeft het doel om planten veilig binnen te houden voor de winter. Ben je op zoek naar een woonveranda en kom je de naam Oranjerie of Orangerie tegen dan spreken we over een klassieke woonveranda met kleinere raampjes en een klassieke uitstraling.

Wil je meer weten welke stijl past bij jouw woning? Wij informeren je graag vrijblijvend. Bij ons in de showroom in Waregem of bij jou thuis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven
Scroll naar top

OFFERTE AANVRAAG

Bezoek ons van 7 t.e.m. 15 oktober op Bis in Flanders Expo in Gent en ga met hopen inspiratie, informatie en offertes naar huis.

Mail ons voor tickets. Tot daar!